Ny hjemmeside - hvis du oplever problemer så skriv på salg@astina.dk eller ring 70 900 800 - der vil være lidt forstyrrelser den næste tid indtil vi er helt på plads :)

Lygter E-mærkning - hvad er lovligt?

Lygter E-Mærkning

I denne artikel vil vi prøve at runde hele emnet om lovlighed af lygter og hvad en E-Mærkning præcist betyder – samt forklare hvornår lygter er lovlige og ikke lovlige.

Artiklen tager udgangspunkt i stylinglygter som vi forhandler på astina.dk fra mærker som SonarJunYanEagleEyesDepoOsram m.fl

E-Mærket – det skal være der for det er lovligt

Helt basalt kan man sige at lygten først og fremmest skal være E-Mærket for at være lovlig – hvis ikke lygten har et E-Mærke er produktet ikke lovligt at bruge i Danmark, det gælder alle typer lygter på en bil, nummerpladelygter, tågelygter, baklygter, bremselygter, forlygter og baglygter.

E-Mærket kan stå med mange forskellige mærker du vil kunne se E1 E11 osv. E-nummeret betyder det er EU-godkendt og derefter angiver nummeret “landet” godkendelsen dækker over eks. E1 betyder godkendelsen er udstedt i Tyskland – E11 betyder godkendelsen er udstedt i Storbritanien – så længe produktet er E-mærket har landet det er udstedt i ingen betydning.

Det eneste man skal være opmærksom er eks. hvis forlygterne er lavet til højre styrede biler til eks UK – så er de lavet til det engelske marked og vil derfor lyse forkert – og dermed ikke være lovlige.

Her ses et eksempel på Osram lygter godkendt med Xenon samt LED til en VW Golf 6 – se mere om disse lygter her:
https://www.astina.dk/golf-6-osram-led-forlygter

Kan lygter uden E-Mærke godt være lovlige?

Rent teknisk – Nej! – Ofte vil man dog opleve at lygterne sagtens kan opfylde alle krav færdselsstyrelsen stiller om lysudbytte, funktionalitet mv. – det ændrer dog ikke på lygterne stadig er ulovlige – de skal være E-Mærkede OG samtidig opfylde alle lovkrav!

Hvorfor sælger i så lygter uden E-Mærke?

Der er 2 årsager til vi ofte fører lygter uden E-mærkning i vores sortiment.

  1. Speciel bilmodel der ikke er populær nok i Europa til at der er betalt for en godkendelse – en E-mærkning koster rigtigt mange penge, derfor vil det kræve en stor investering for at få lygter lavet med E-Mærkning, ofte vil der være bilmodeller det ikke kan svare sig at gøre det med i Europa, men måske modellen er stor nok i andre verdens-dele til at det kan svare sig det kan være Asien eller USA – så importerer vi tit lygterne hertil – de vil som ofte opfylde alle krav, men mangler blot e-mærket.
  2. E-Mærket er dyrt – derfor er der også nogle producenter idag der simpelthen blot ikke vil betale for det, og så sælger lygterne uden E-Mærkning, dette er et lidt nyere fænomen, og ses ofte af lygter produceret af mindre producenter i Østen, hvorimod punkt 1. er det vi gør fra de store anerkendte lygte producenter.

Så hvis lygterne er E-Mærkede er de altid lovlige?

NEJ! E-Mærkningen er et krav, men derudover skal lygterne stadig opfylde kravene som færdselsstyrelsen stiller – dvs. eksempelvis er bilen udstyret med original elektrisk lygtejustering – må lygterne ikke udskiftes til lygter der manuelt justeres – ligeledes skal der eks. være reflekser bag på bilen – man vil nogle gange opleve at ved køb af nye E-Mærkede lygter kræver det man monterer seperate reflekser på bilen for at det er lovligt.

Lygterne har en DOT / SAE godkendelse -er de så lovlige?

NEJ! DOT / SAE godkendelse er en godkendelse man bruger til det amerikanske marked – det har ingen værdi i Europa og er fuldstændigt ligegyldigt om det er der eller ej.

Kan lygte være TÜV godkendte?

NEJ! Lygter bruger en E-Mærkning og det er altid støbt ind i selve lygten, TÜV er ikke noget man bruger til belysning på en bil, men til eks. undervogne, spacere og lignende – da TÜV er en slags dataerklæring på produktet opfylder kravene, hvorimod E-Mærket er “højere” i det hierarki da det er et “lovligs stempel”.

Jeg kan ikke finde E-Mærket på min lygter

Det er faktisk også langt fra altid så nemt – det vil som udgangspunkt altid være støbt ind i selve lygteglasset – i meget sjældne tilfælde kan det sidde inde på selve lygtehusets plastik – E-Mærket skal ALTID være synligt uden at skulle afmontere lygten!

Ofte på sorte/mørke lygter fra carDNA er det svært at finde E-mærket

Eksempler på lygter hvor man næsten ikke kan se E-Mærket: