Ny hjemmeside - hvis du oplever problemer så skriv på salg@astina.dk eller ring 70 900 800 - der vil være lidt forstyrrelser den næste tid indtil vi er helt på plads :)

Lovlig eftermontering af Xenon?

Er det lovligt af eftermontere Xenon?

Rigtigt mange kunder spørger om jeg lovligt kan eftermontere Xenon og LED, reglerne er faktisk rimeligt simple – men løsningerne kan godt være komplekse.

Krav 1 – Lygten skal være godkendt til Xenon – E-mærket (D-Mærket)

For at Xenon er lovligt på en bil skal lygten helt simpelt være godkendt til Xenon – og det er her mange misforstår fejlen – en lygte kan aldrig være lovlig til montering af Xenon uden at D-mærket er der – og det vil kun være der hvis lygten oprindeligt er lavet til Xenon.

Hvad med LED – Det er det samme der gælder her – lygten skal i så fald være godkendt til LED som lyskilde i lygten.

E-Mærke på lygte uden D-Mærke til Xenon

E-Mærke med D-Mærke til Xenon godkendelse

Krav 2 -Automatisk niveauregulering af lygten

For at Xenon skal være lovligt, så skal lygterne have automatisk niveau regulering – og det er ikke at forveksle med “elektrisk justering via lygtejusterings motor” – det betyder at der skal sidde en sensor på for og bagaksel som kan “måle” hvor meget bilen hælder – herunder ses et eksempel på et niveau regulering sæt til eftermontering.

Xenon Niveau Regulerings Sæt

Undtagelse – Nogle nye Xenon typer er i 25-Watt versioner og de er under 2000 lumens lysudbytte – og derfor er det ikke nødvendigt med lygtevask – Bemærk dog at det her er Xenon Fatningstypen der afgør det, D8S og D5S er 25-Watt.

 

Krav 3 – Lygtevask – Er det nødvendigt? Ja – og så alligevel ikke, idag er der en undtagelse

Reglerne er faktisk sådan at hvis lygten udleder mere end 2000 lumens – så kræver en ECE godkendelsen at bilen er udstyret med lygtevask –

Hvorfor skal det være der? Der er mange myter omkring det er grundet is på lygten osv. – sandheden er at da lyset er så kraftigt vil skidt på lygten forvrænge lyset og kan blænde modkørende – derfor skal lygten være udstyret med lygtevask når lysudbyttet er så kraftigt.

Lygtevask System Spray

Undtagelse – Nogle nye Xenon typer er i 25-Watt versioner og de er under 2000 lumens lysudbytte – og derfor er det ikke nødvendigt med lygtevask – Bemærk dog at det her er Xenon Fatningstypen der afgør det, D8S og D5S er 25-Watt

D8S 25W Xenon Pære

Kan jeg så overhovedet eftermontere lovligt Xenon på min bil?

Ja! Det kan du faktisk som regel godt, der er 1 af 2 forudsætninger som skal være opfyldt, enten skal bilen være lavet med originalt xenon ab fabrik, eller også skal der være lavet aftermarket lygter med lovligt Xenon.

Golf 5 Xenon Forlygter

Eksempel på lovlig montering af Xenon til VW Golf 6 – her kan man købe komplet lygtesæt fra Osram hvor mand endvidere får LED Kørelys, og Dynamisk LED Blinklys.

Køb VW Golf 6 Xenarc Osram Xenon Forlygter hos Astina.dk

Myter om lovlig xenon!

Det er lovligt når jeg har en DE-Linse – NEJ! Lygten SKAL være typegodkendt til Xenon, og det er ENTEN Xenon ELLER Halogen – du kan ikke købe en halogen lygte og så lovligt montere Xenon i lygten! – Helt simpelt og enkelt.

Jeg kan bare montere en 25W Xenon-Pære – så er det lovligt – ja og nej, problemet er 25W Xenon Pærer kun fåes i fatningstyper “født” som 25W – du kan ikke købe en lygte til D2S og så montere en 25W pære – så det kan ikke bruges til noget da du så slet ikke vil have problemet fra start.

Xenonkittet er E-Mærket, så må det være lovligt? – NEJ! En pære skal altid være e-mærket – men de andre krav skal stadig være opfyldt!

Lygterne er elektrisk justerbare – så er det vel lovligt? – NEJ! Elektronisk lygtejustering har intet at gøre med lovligheden af Xenon – der skal være AUTOMATISK NIVEAU REGULERING – og det er ikke det samme! Læs indlægget igen forfra!